Francia irodalom

A francia nyelv a latinból származik. A francia nyelven írt irodalom az első volt Európában, mely saját nyelven íródott. Később az itáliai nemzeti nyelven írt irodalom követte ebben. A XVIII. században Franciaországban külön irodalmi nyelv alakult ki.

Olvass tovább

Francia festészet

Francia festészet

A francia festészet a XIX. században élte virágkorát. Sok jeles képviselője volt, akik világhírűvé tették a francia festészet különböző irányzatait és nagy hatással voltak más nemzetek kultúrájára.

Olvass tovább

Francia filmművészet

francia film

A mozi születése Franciaországból származik, amikor a Lumiere fivérek feltalálták a kinematográfot. Az ez után következő években az egész világon elkezdődött a munka a művészet új eszközével.

Olvass tovább

A francia gasztronómia

francia gasztronómia

A francia gasztronómia 2010 novemberében felkerült az Unesco szellemi világörökség listájára. Ez az aktus azért is nagy jelentőségű, mert először vált egy nemzet konyhája a veszélyeztetett szellemi világörökség részévé.

Olvass tovább

Francia konyha

Mik azok az ételek, hozzávalók amik azonnal eszünkbe jutnak amikor a francia konyhára gondolunk? Természetesen a sajtok, gombafélék, csigák, különleges borok, libamáj, békacomb, és még sorolhatnánk.

Olvass tovább

Bastille

Bastille tér

A Bastille egy párizsi börtön volt, mely az ostromáról volt nevezetes a francia forradalom kezdetén. Ezt az eseményt később megünnepelték, azóta is ezen a napon, július 14-én tartják a franciák a nemzeti ünnepet.

Olvass tovább