Beaubourg és Les Halles

Ez a környék a jobb part egyik legélénkebb kereskedelmi és kulturális központja. Nyugaton a Louvre és a Palais Royal, keleten pedig a Marais határolja.

Hôtel de Ville

A Hôtel de Ville díszes épülete a városházának ad otthont. Ez a 19. századi épület annak a 17. századi városházának a helyén áll, melyet 1871.-ben leromboltak a Kommün hívei. A palota büszkesége a Díszterem (gyakran rendeznek itt banketteket, fogadásokat), a rengeteg csillár és a csodás lépcsőház. A középkorban a terület a kivégzések helyszíne volt, ma azonban már semmi sem emlékeztet erre. A palota előtt álló tér kellemes sétahely, este a szökőkutakat és az épületet is kivilágítják.

Saint- Merri templom

A gótikus stílusú 16. századi templom 1331.-ből származó harangja a legrégebbi Párizsban. A templomnak nem csak a harangja, de az orgonája is híres. Nem más játszott rajta, mint Camille Saint-Saëns.

Beaubourg (Centre National d’Art et de Culture, Centre Georges- Pompidou)

A hivatalosan Pompidou- központként, a helyiek által csak Beaubourgként emlegetett kultúrközpont évente 8 millió látogatót fogad. Az épületet 1977.-ben nyitották meg, és a Richard Rogers és Renzo Piano által megálmodott külső (az összes szerelvény szabadon, a külső falakon fut) ekkor nagy port kavart. Azonban az épület hihetetlen népszerűsége lecsitította a kritikusokat.
A központban található a világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteménye. Barlangot idéző belső terében közkönyvtár, művelődési központ előadóterem, mozi és avantgarde zenei intézet (IRCAM) található.
A 4.-5. emeleten kapott helyet a modern művészetek múzeuma (Musée National d’Art Moderne). A múzeum 50 ezer kiállítási tárgya közül egyszerre csak egy kisebb rész látható, így a tárlat állandóan cserélődik. Sorozatos tematikus kiállítások mellett megtalálhatók itt több más művész festményei mellett Matisse, Picasso, Dalí, Kandinszkij és Warhol művei is.
Az épület tetőteraszáról, ahol Tinguely és mások szobrai láthatók, messzire el lehet látni. A téren pedig megtalálható Brâncuşi műhelye és Raynaud hatalmas arany virágcserepe.

Les Halles

A Les Halles az 1183. és 1969. között itt állt történelmi vásárcsarnokról kapta nevét. Ezt a helyet nevezte Émile Zola “Párizs gyomrának”. Azóta Párizs egyik legnagyobb és legcsúnyább bevásárlóközpontja épült a helyére, melyben mozi, filmarchívum és uszoda is található.

Saint Eustache templom

A Notre Dame-ot mintázó templom majdnem 100 éven át épült. A reneszánsz templom 8 ezer sípú orgonáján olyan neves zeneszerzők játszottak mint Liszt és Berlioz. A templom előtti téren Henri de Miller szobra látható, mely hatalmas fejet és tölcsérré formálódó, védelmező tenyeret mintáz.

Bourse du Commerce

A Bourse du Commerce 18. századi épületet egykor a gabonatőzsdének adott otthont. Ma kávéval és cukorral kereskednek falai között. Nem messze innen A Louvre keleti homlokzatával szemben áll a Saint Germain-l’Auxerois templom, melynek harangja jelezte az 1572. augusztus 24.-i Szent Bertalan éji vérengzés kezdetét.