Madeleine-templom

A párizsi Madeleine-templomot Pierre Alexandre Barthélemy Vignon francia építész tervezte. A templom leginkább az Akropoliszon található Héphaisztosz templomára hasonlít. Ez a templom testesíti meg párizsban az attikai szellemet.

1806-ban I. Napóleon győzelmi templomot szeretett volna építtetni hadserege számára, a jénai csata sikerességét megörökítendő. A tervek elkészítésével Vignon-t bízta meg. Az építész görög minta szerint tervezte a templomot, mely szerint ötvenkét darab húsz méter magas korinthoszi oszlop övezi az építményt. Húsz év múlva Vignon meghalt, a templomot addigi segítőtársa, Jacques Marie Huvé fejezte be. A Madeleine-t már építése során is templomnak tekintették, pedig felmerült az ötlet, hogy esetleg bank vagy akár a parlament épülete is lehetne. A mérnökök ezidő tájt már jobban ismerték a görög építészetet, hiszen ekkor már feltárták Herculaneum romjait, és ekkor kezdték el a pompei-i ásatásokat is. A templom monumentális volt az elkészültekor. Azóta ellensúlyozta a többi hatalmas építmény.

A Madeleine bronzkapuját Henri de Triqueti alkotásai díszítik, ez a Tíz parancsolat dombormű. A templom belseje gazdagon van díszítve arannyal és márvánnyal. A kupola freskót Jules Claude Ziegler készítette. A templomban megtalálható Francois Rude több szobra is, többek között a Krisztus megkeresztelése.