Kelet-Párizs

Kelet-Párizs hagyományosan a munkások lakhelye, ezért szinte mindig kapcsolatba került a forradalmakkal (gondoljunk csak a Bastille lerombolására).

Place de la Bastille

Egykor ennek a térnek a helyén állt a híres, hírhedt börtön a Bastille. Ma a téren áll a Júliusi emlékoszlop, a Colonne de Juillet, mely az 1830-as és az 1848-as forradalom áldozatainak állít emléket.
A teret mégsem ez, hanem az Opéra National de Paris Bastille uralja. Az 1989-ben épült épület furcsasága, amiért sok kritikát is kapott, hogy félig telt aranyhalas tálat formáz, mely egy fekete diadalívhez kapcsolódik.

Canal Saint- Martin

A csatornát, mely hol eltűnik a föld alatt, hol felbukkan 1821-ben ásták, hogy összekösse a gyárakat raktáraikkal. Ma a csatornát fák szegélyezik, hidak szegélyezik, néhol kisebb terek nyílnak róla. A csatorna környéke a párizsiak kedvelt pihenőhelye. Az erre látogatók szinte mindig találkozhatnak komédiásokkal, zenészekkel.

Cimetiére du Pére-Lachaise

A keleti városrész büszkesége a Pére-Lachaise temető. Itt nyugszik Pierre Abelard és Héloise, Balzac, Edit Piaf, Chopin és Oscar Wilde is. A legnépszerűbb sírkő azonban Jim Morrisoné, az ő sírját keresik fel a legtöbben. A bejáratnál ingyen térképet kapnak az ide látogatók.

Musée des Arts Forains

Ebbe a múzeumba, mely a régi vásárok kellékeit vonultatja fel, csak előzetes egyeztetés után lehet ellátogatni. A Pavillons de Bercy-ben helyet kapott múzeumban faragott körhinták, mutatványos bódék, színpadi díszletek és bábok tekinthetők meg, melyek a régmúlt vásárait elevenítik fel.