Eiffel-torony és az Invalidusok környéke

Az Eiffel- torony és az Invalidusok környéke számos zöld területet és műemléket rejt. Elegáns kávézók, széles sugárutak, fényűző paloták és szállodák jellemzik a környéket.

Palais de Chaillot

A Jardin du Trocadéro szökőkútja és aranyszobrai (innen nyílik a legjobb rálátás az Eiffel- toronyra) mellett áll a neoklasszicista Palais de Chaillot, melyet 1937-ben a világkiállításra építettek. Alaprajza az 1878-as világkiállítás ideiglenes épületéét, a Trocadéroét követi, félkörívben rendeződő amfiteátrumot formáz. Az épületben három múzeum és egy színház kapott helyet. A nyugati szárnyban a Musée de la Marine található, ami a franciák tengerjáró hagyományaiba enged betekintést. Számos hajómakett látható itt, közöttük csatahajókkal, szkúnerekkel, halászbárkákkal. Megtekinthetők továbbá a régi idők navigációs eszközei és hajóépítő-műhelyei is. A tárlat központi műtárgya egy díszesen faragott, aranyozott bárka.
Szintén a nyugati szárnyban látható a Musée de l’Homme, ahol a világhírű maja, azték és afrikai gyűjtemény látható.

Maison de Balzac

Az épület egykor a neves író, Balzac lakóhelye volt, számos műve született itt. Ma az emlékére berendezett múzeumot láthatja itt a közönség. A házat korabeli bútorokkal rendezték be, és itt található Balzac kéziratainak nagy része, valamint számos élete fontos eseményeihez kapcsolódó dokumentum is.

Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris

A múzeum a 20. század művészettörténetét tekinti át. Olyan festők művei láthatók itt, mint Picasso, Matisse és Modigliani. E művek mellett a múzeum főként időszakos kiállításairól híres.

Musée Guimet

A Musée Guimet az ázsiai művészet egyik legkiválóbb gyűjteménye. Kínai, japán, kambodzsai, tibeti, afganisztáni és más keleti művészetek műkincsei láthatók falai között. A múzeum büszkesége egy kambodzsai buddhista faragvány az angkorból.

Musée de la Mode et du Costume

A Divattörténeti Múzeum tárlata 12 ezer öltözéket és 60 ezer kiegészítőt foglal magába. A tárlat a 18. századtól mutatja be a divat fejlődését, de a hatalmas anyagnak egyszerre csak egy kis része látható. A múzeumban évente két nagy kiállítást rendeznek, melyek középpontjában egy adott téma vagy tervező áll.

Eiffel- torony

Az Eiffel- torony az 1889-es világkiállításra épült, megalkotója Gustav Eiffel volt. A 326 méter magas, 12 ezer darabból álló vasszerkezet, melyet korában rengeteg kritika ért, mára Párizs legfőbb jelképévé vált. A torony tetején rádióadó található, de működik benne meteorológiai állomás és légiirányító központ is. Az első két szintre lépcsőn vagy lifttel lehet feljutni, innen azonban már csak lift visz a csúcsra, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik a Párizsra.

École Militaire

A katonai akadémia építését XV. Lajos rendelte el, tervezője Jacques- Ange Gabriel. Ebben az iskolában tanult a fiatal Bonaparte Napóleon is. A tekintélyes épület sajnos el van zárva a látogatók elől, csak kívülről tekinthető meg.

Hôtel des Invalides

Az Invalidusok palotája Párizs egyik legnevezetesebb épülete, a Versailles-i palota után az ország legnagyobb épületegyüttese. Az épületet a hozzá tartozó templommal a Napkirály építtette a veterán katonák ápolására. A palota idők során megkopott fényét Napóleon adta vissza. Újraaranyozta a kupolát és Franciaország nagyjainak temetkezési helyévé tette. Maga Napóleon is e falak között nyugszik.
A palota falai között kapott helyet a Hadtörténeti Múzeum. A tárlatot fegyverek, páncélok, világháborús emlékek képezik egészen a kőkortól kezdve. Egy másik szárny a Musée de l’Ordre de la Libérationnak ad helyet, mely a felszabadulás érdemrendet elnyert ellenállókra emlékezik.A palota mesés parkja egészen a Szajnáig nyúlik. Sportolni, sétálni járnak ide a párizsiak.

Assemblée Nationale (Palais Bourbon)

Az Assemblée National-ban ülésezik a francia parlament 491 fős alsóháza. Az agyondíszített oszlopok csak Napóleon idején kerültek a homlokzatra, hogy az épület a szemközt álló La Madeleine templom tükörképe legyen.

Rodin Múzeum

A Rodin Múzeum a Biron palotában kapott helyet, ahol a művész 1908-tól haláláig lakott. A lakbért legjobb munkáival fizette ki, s ezek a művek képezik a gyűjtemény alapját. Ebben a múzeumban láthatók Rodin leghíresebb kedvesének, Camille Claudel-nek a művei is.

Musée Maillol- Foundation Dina Vierny

A Maillol Múzeumban Aristide Maillol szobrai mellett olyan neves művészek munkái láthatók, mint Degas, Matisse vagy Cézanne. A tulajdonos Dina Vierney amellett, hogy műkincskereskedő, Maillol modellje is volt.

Musée d’Orsay

A múzeum egy valaha vasúti pályaudvarként szolgáló épületben kapott helyet. Tárlata 1848-tól 1914-ig készült, főként francia, műalkotásokat tartalmaz.
Az Orsay Múzeum öt szintet foglal el, ahol neves festők (Cézanne, Manet, Pissaro stb.) és szobrászok (Cavelier, Rude, Carpeux stb.) művei sorakoznak időrendben.
A legfelső szinten egy kávézó található, melynek teraszáról gyönyörű kilátás nyílik Párizsra.