Montparnasse

A Montparnasse a Luxembourg- kerttől keletre terül el. A két háború között forradalmárok és művészek tanyáztak itt. A környék nevét a 17. században kapta, amikor egy korabeli költőtársaság Mount Parnassusnak, Parnasszosz hegyének keresztelte.

Tour Montparnasse

A Montparnasse látképét az 59 emeletes toronyház a Tour Montparnasse uralja. Tetőteraszáról csodás kilátás nyílik Párizsra, de csak az menjen fel, aki bírja a magasságot, és a gyors liftben sem lesz rosszul.
A toronyház mellett fekszik a Place du 18 Juin 1940, amit arról a napról neveztek el, mikor De Gaulle tábornok, az emigráns francia kormány vezetője rádióüzenetben szólt a német megszállás alatt álló franciákhoz.

Cimitiére du Montparnasse

A Montparnasse temetőben számos híresség nyugszik. Itt alussza végső álmát több más híresség mellett Saint-Saëns, Baudelaire, Maupassant és Samuel Beckett is.
Akinek erős az idegzete, az körüljárhatja a Katakombákat is. A földalatti temető a Place Denfert- Rochereau alatt húzódik. A bejáratnál a következő felirat áll: “Állj! Most a halottak birodalmába lépsz.” A hosszú járatokon katonás rendben sorakoznak a közel 6 millió elhunyt csontjai.

Bibliothéque Nationale de France François Mitterand

A könyvtár 1997-ben nyitott ki, épületét Dominique Perrault tervezte. Építése 1 milliárd dollárba került, s fenntartása többe kerül, mint a Louvre-é. Az épület alapzata 305 méter hosszú deszkapallón nyugszik, 90 méteres üvegtornyai pedig felállított, nyitott könyvet formáznak.