Marais

Marais-ban, Párizs egyik elegáns negyedében számos palota, múzeum, butik és kávézó található. A Beaubourg és a Bastille között elterülő negyedben a keskeny sikátorok és közök dominálnak, így némileg zsúfolt benyomást kelt sok üzletével. Nagy változás ez ahhoz képest, hogy valaha a városrész helyén mocsár terült el (erről árulkodik neve is)

Saint Gervais Saint Protais templom

A 17. században épült fő büszkesége a 18. századi orgona, melynek köszönhetően gyakran rendeznek itt orgonakoncerteket. A templom háromszintes homlokzatához olasz csigalépcső vezet, és az erre járók a félelmetes vízköpőket is megcsodálhatják.

Saint- Paul- Saint- Louis templom

A templomot 1627.-ben a jezsuiták építették a római Il Gésú templom mintájára. Itt őrizték XIII. és XIV. Lajos bebalzsamozott szívét, melyet szent ereklyének tartottak. A forradalom kitörésekor ezeket egy festőnek adták, aki olajjal keverve a képeihez használta. Később egy arany szelencéért odaadta a megmaradt keveréket XVIII. Lajosnak.

Sens Palota (Hôtel de Sens)

A palota a 15. században épült Sens érsekének. Az épület maga kissé erődszerű, de a parkja felejthetetlen élményt nyújt. Ebbe a palotába költöztette IV. Henrik feleségét, Margitot, akinek már nem tudta elviselni hűtlenségét. A Sens Palota ma a Forney Könyvtárnak ad otthont, mely grafikákból és az alkalmazott művészet darabjaiból rendez kiállítást.

Village Saint-Paul

A Village Saint- Paul Fülöp Ágost városfalainak maradványánál kezdődik. A Village kis udvarok egymáshoz kapcsolódó sorából áll, melyben szökőkutak állnak. Az udvarok belsejében apró régiségboltok várják a kíváncsiskodókat.

Vogézek tere (Place des Vosges)

A Place des Vosges egy 17 századi tér, melyet IV. Henrik alakított ki, hogy udvara fényét hirdesse. A teret eredetileg Place Royale-nek hívták, majd a forradalom bukása után (ekkor XIII. Lajos szobrát újjáöntötték, és visszaállították a térre), a teret a Vogézekről nevezték el, mivel ez volt az első megye, amely befizette adóját.
A teret 36 árkádos épület veszi körül, az árkádok alatt kávézók és butikok találhatók. Nyaranta a téren, mely Párizs legszebbje, komolyzenei hangversenyeket adnak. 1763.-ban a Mozart is itt adta első koncertjét.

Maison de Victor Hugo

Ebben a Place des Vosges délkeleti sarkában álló épületben élt 15 évig a nagy író, Victor Hugo. Ma emlékmúzeum működik itt, melyben a családtagok portréi, az író kéziratai, tintarajzai, és saját kezűleg barkácsolt bútorai tekinthetők meg.

Rue des Rosiers

Ez a keskeny utca Párizs tulajdonképpeni zsidó negyede, ahol kóser boltok, falafelt árusító standok és kegyeleti tárgyakat árusító kis üzletek sorakoznak. Az eredetileg itt élt zsidókat a második világháborúban elhurcolták, majd az 1960-as években algériai szefárdok költöztek ide. Innen ered a keleties hangulat.
A negyedben található a Zsidó Múzeum, amely a Hôtel de Saint-Aignan épületében a zsidó művészet és kultúra gyűjteményét vonultatja fel. Erre járva érdemes betérni a Chez Marianne nevű népszerű éterembe is, ahol olyan igazi zsidó ételkülönlegességek kaphatók, mint a falafel vagy a fűszeres, sós hering. Kicsivel messzebb találjuk a Holokauszt Emlékművet, ahol állandó kiállítás nyílt a koncentrációs táborokról. Írásos és fényképes dokumentumok mellett az elhurcoltak személyes tárgyai is megtalálhatók itt. Az emlékműhöz archívum, kutatóintézet és előadó is tartozik, mivel ez Európa legjelentősebb holokauszt központja.

Carnavalet Múzeum

A Carnavalet múzeum két palotában, a 16. századi Hôtel Carnavalet-ben és a 17. századi Hôtel le Peletier- ben kapott helyet. A múzeumban időrendben követhetjük végig a város születését és átalakulását a gall időktől Párizs világvárossá válásáig. Ezt a fejlődést festmények, szobrok, műtárgyak és korabeli öltözékek mutatják be.
A múzeum egyik folyosója Madame Sévigné életét követi nyomon, akinek a levelei a Napkirály életébe engednek bepillantást, és aki a 17. század végén 19 éven át lakott a Carnavalet palotában.

Picasso Múzeum

A Picasso Múzeum a Marais egyik legszebb épületében, a 17. századi Hôtel Salé-ban kapott helyet. Mikor Picasso elhunyt, a család az államra hagyta az épületet és Picasso gyűjteményét az államra hagyta (így nem kellett örökösödési illetéket fizetniük). A gyűjtemény részét képezi 200 festmény, több mint 3000 rajz, 88 kerámia, szobrok, kollázsok, kéziratok és Cézanne, Matisse és Modigliani festmények is. A múzeum időrendben, korszakok szerint mutatja be a festő műveit.

Francia Történeti Múzeum (Musée de l’Histoire de France)

A történeti múzeum a 18. században épült Soubise palotában kapott helyet, melynek termeiben rokokó díszítésben gyönyörködhetünk. Ugyanebben az épületben található a több mint 6 millió okiratot tároló Nemzeti Levéltár, melynek polcai 290 km-t tesznek ki.

Musée des Arts et Métiers

Az ország legjobb nevű műszaki főiskolája mellett található Európa legrégebbi tudomány- és technikatörténeti múzeuma, a Musée des Arts et Métiers. Egyik legizgalmasabb részlege az a 11. századi kápolna, ahol több érdekes találmány mellett a Foucault- inga található.