Francia konyha

Mik azok az ételek, hozzávalók amik azonnal eszünkbe jutnak amikor a francia konyhára gondolunk? Természetesen a sajtok, gombafélék, csigák, különleges borok, libamáj, békacomb, és még sorolhatnánk.

A francia konyha az egész világon elismert. Arról is híres, hogy az ételeket kis adagokban szolgálják fel, hogy egy igazi francia ételsort az ember jóízűen végig tudjon enni.

Franciaországban, így Párizsban is, az étkezést semmi sem zavarhatja meg, mondhatjuk, hogy az étkezés egyfajta művészetnek számít, amit a franciák komolyan vesznek. Ezt mindenki átélheti, aki ellátogat egy étterembe, esetleg egy piacra. Megtapasztalhatja, hogy a francia konyhában elkerülhetetlen fontosságú a minőségi alapanyagok és hozzávalók kiválasztása. Bárhova térünk be, csak a legjobb, legfrissebb, legzamatosabb alapanyagokkal találkozhatunk.

Természetesen mindezek mellett az elkészítés, tálalás és az ételek elfogyasztása is a gasztronómiai művészet részét képezik. Franciaországban nem meglepő, ha egy étkezés akár 2-3 órán át is eltart.

Mivel a párizsi életszínvonal jóval magasabb az átlagnál, ezért ne lepődjünk meg, ha az éttermek egyfolytában tele vannak, sok párizsi akár naponta többször is valamilyen vendéglátó helyen étkezik.

Amennyiben étterembe szeretnénk menni, feltétlenül foglaljunk asztalt előre, mert este 8 óra körül a legkisebb utcákban is megtelnek a vendéglők. Az ételek mellé a francia borvidékek legkülönlegesebb borai közül választhatunk.

A bor mellett pezsgőt, vizet vagy egyéb hideg italt fogyaszthatunk. A meleg italok a franciák szerint elrontják a különleges ízvilágú ételek ízét. Franciaország különböző ételrégiói közül Párizs az, ahol minden országrész ízei megkóstolhatók. Ezt jelzi is Párizs őrületes mennyiségű, majdnem 5000 étterme.

Vigyázzunk, az éttermekben a számla általában már tartalmazza a borravalót.