Sacré-Coeur bazilika

A montmartre-i látkép legszembeszökőbb pontja a vakítóan fehér Szent Szív bazilika, mely neobizánci stílusban épült, ebből adódóan inkább hasonlít egy mecsethez, mint egy római katolikus székesegyházhoz.

1870-es francia-porosz háború idején a francia birodalom hanyatlása következett be. Ekkor két ember, Alexandre Legentil és Hubert Rohault de Fleury megfogadták, hogy Franciaország megmenekülése esetén templomot emelnek Jézus Szent Szívének tiszteletére, mintegy vezeklésképpen a háborús vérontásért. A bazilika negyven év alatt készült el, költségeit főként a párizsi katolikus közösség finanszírozta.

1885 óta minden órában valaki mindig szolgálatban van, hogy az 1870-es évek bűneiért vezekelve imádkozzon. Ezt még a második világháborús bombázások sem szakították félbe.

Párizs Sacré-Coeur bazilika

A bazilika belső tere szinte barlang szerű. A bejárat felett lévő szobor csoport Jézus alakját jeleníti meg Szent Lajos és Szent Johanna társaságában. Az oltár fölött láthatunk egy arany mozaikot, mely Krisztust ábrázolja, Szűz Máriát, a pápát, a francia szenteket és a templom építés kezdeményezőit.

A Sacré-Coeur különlegessége a kupola, mely Párizs második legmagasabb pontja. A városra és a templombelsőre szédítő kilátás nyílik innen. A homályos templombelső a misék során megtelik élettel, ilyenkor nem körbejárható a templom, de érdemes egy misén részt venni. Amennyiben nem akarunk lépcsőt mászni, akkor a bazilikát siklóval is meg tudjuk közelíteni, mely a Willett térről indul és egész nap közlekedik. Amennyiben jó fotókat szeretnénk készíteni az épületről, ezt az alatta elterülő kertekből tudjuk a leghatékonyabban megtenni.