Montmartre

Egykor a Montmartre volt a bohémvilág központja, ma inkább bárjaitól, klubjaitól pezseg itt az élet. A negyed Párizs legmagasabb pontján fekszik egy kis dombon.

Egyes részei igazi kisvárosi hangulatot árasztanak, más részei viszont már inkább a nyüzsgő világvárost jutatják eszünkbe. Az ősi legenda szerint a rómaiak a dombon fejezték le két másik lelkipásztorral Szent Dénest, aki azonban nem halt meg. Felemelte fejét a porból és a mai Saint Denise bazilikáig ment vele. Innen ered a domb neve: Mons Martyrium.

A XIX. században a Montmartre mágnesként vonzotta a képzőművészeket, írókat, költőket és zenészeket, akik az egykori falucskába gyűlve élvezték a kabarék, lokálok és bordélyok világát, amelyek sajátosan dekadens hangulatot kölcsönöztek a negyednek. A művészek ma is a virágzó turizmusból élnek, hiszen évente lelkes látogatók serege özönli el a festői kerületet. A nagy zsúfoltság ellenére még ma is felfedezhető a boldog békeidők bohém Párizsának hangulata.

Montmartre Párizs

A történelem során a Montmartre jelentős zarándolhely volt. 1133-ban VI. Lajos alapított itt bencés kolostort, melyből mára már csak a Saint-Pierre templom maradt fenn. Jelentőségét beárnyékolja a Sacré-Coeur bazilika.

A legtöbb francia apátság, így ez is, bekapcsolódott a bortermelésbe, így a dombtetőt elborították a szőlőskertek. A környező falvakban termesztett szőlő préselésére és a gabona őrlésére a XVI. században szélmalmot építettek, melyek közül kettő ma is áll még. A domb lábánál fekvő place Blanche, vagyis Fehér tér, a közeli malmokból szállított lisztről kapta nevét.

Montmartre negyed Párizs

A XVII. század végére a Montmartre virágzó település lett, mely búzával, borral és gipsszel látta el a párizsi házakat. A kőfejtőket végül a XVIII. században bezárták és ugyanekkor a Montmartre-ot Párizshoz csatolták. A dél-franciai borok erősödő népszerűségével a szőlőtermesztés is abbamaradt. Egyetlen kis szőlőskert maradt meg, mely inkább idegenforgalmi értékkel bír. Évente 500 üveg vörösbort állít elő, melyet az idegenforgalmi hivatalban vásárolhatunk meg. Október első szombatján van a szüreti felvonulás a hozzá tartozó mulatságokkal együtt.

Montmartre negyed

A Montmartre egyik kedves kis zuga egy kis zsákutca, a Villa Léandre, ahol angol stílusú, növényekkel befuttatott házakat találhatunk. A világhírű film, az „Amélie csodálatos élete” a Montmartre-on játszódik.

Montmartre látnivalók

Place Pigalle

A Place Pigalle a Montmartre bejárata. Hosszú ideig ez a tér volt a párizsi prostituáltak legfőbb helye. A régi rossz hírét kezdi levetkőzni ez a környék, ma inkább divatos szórakozóhelyeiről ismert.

Moulin Rouge

A Moulin Rouge, a világ leghíresebb kabaréja igen nagy múltra tekint vissza, emellett máig turisták tömegeit vonzza. A 19. századi híres revük nem egy művészt ihlettek meg, köztük Degas-t és Toulouse- Lautrec-et is. Később olyan hírességek léptek itt fel, mint Edith Piaf, Ginger Rogers, Yves Montand vagy Lisa Minnelli. Manapság a közönség először egy vacsorán vesz részt, majd utána megnézheti az előadást (21:00 és 23:00 órakor), benne a híres kán-kánnal.

Sacré Coeur

A Sacre Coeur bazilika megépítésének ötlete 1870.-ban merült fel. A párizsiak fogadalmi templomnak szánták, amennyiben felszabadulnak a poroszok ostroma alól. Felajánlásukat a Szent Szívnek tették, innen ered a bazilika neve is: A megszentelt szív bazilikája (az egyik felajánló A. Legentile szíve egy kőurnában a kriptában fekszik).

Az építkezés végül 1875.-ben kezdődött el és egészen 1914.-ig tartott (felszentelésére még 5 évet várni kellett). A neoromán stílusú bazilikát Paul Abadie tervezte, s a périgueux-i székesegyház mintájára építette fel. Az épület egyik jellegzetességét a csontfehér falak képezik, melyeket a Château- Landon-i mészkőnek köszönhet.

Azonban a bazilika nem csak színéről híres, ugyanis ez a második legmagasabb kilátópont Párizsban (az Eiffel- torony után). A csodás panorámához egy 237 fokos csigalépcső vezet fel. A városi panoráma mellett a templomba is be lehet látni a festett üvegablakokon keresztül. Akinek tériszonya van, inkább hagyja ki ezt a látványt, de aki nem fél a magasban, annak csodás élményben lehet része.

Saint Pierre de Montmartre

Ez a templom a második legöregebb Párizsban. Ez az 1133-ban épült, a Sacré Coeur mellett álló templom maradt fenn egyedül az egykori bencés kolostorból és a montmartre-i apátságból. Különlegessége, hogy a templom mögötti temető csak Mindenszentekkor tart nyitva.

Musée de Montmartre

A múzeum a Montmartre fénykorának állít emléket, amikor még e a negyed volt a művészek fellegvára. Több művésznek is ebben a házban volt a műterme, többek között Renoir-nak és Utrillo-nak. A régi bohéméletet festmények és plakátok keltik életre, de megtalálható Utrillo kedvenc kávéházának rekonstrukciója és egy komplett műterem is.

Cimetiére de Montmartre

A faragott sírkövek alatt számos híresség nyugossza örök álmát. Itt temették el Stendhalt, Dumast, Gautiert, Degast, Berliozt és még számos más hírességet. A temetőben látható Émile Zola mellszobra is (őt nem ide temették, hanem a Pantheonba).

Montmartre szervezett programok

Powered by GetYourGuide