Pompidou Központ

Párizs lakói főként le Beaubourg-nak hívják a Pompidou központot, mely avantgárd megjelenésével a világ egyik legkülönlegesebb múzeuma, a város legjellegzetesebb épülete és az egyik leglátogatottabb turistalátványosság. Ez egy átlátszó acél és üvegpalota, melyet színes csövek és mozgólépcsők fonnak körbe. Azt a benyomást kelti, mintha ki lenne fordítva. Ez az épület ad otthont a világ legnagyobb modern művészeti gyűjteményének.

1969-ben a köztársasági elnök, Georges Pompidou úgy gondolta, hogy Párizsnak szüksége van egy új kulturális központra. Az épület közfelháborodást keltett amikor megnyitották 1977-ben a romos Beaubourg-negyedben. Az épülettel kapcsolatos vélemények azóta is megoszlanak, de abban mindenki egyet ért, hogy az itteni képtár népszerűbb, mint azt bárki előre gondolta volna. A hatalmas látogatottság következtében be is kellett zárni két évre felújítás céljából. 1999-ben nyitott meg újra egy átfogó XX. századi művészeti kiállítással.

Az épületet Richard Rogers, Renzo Piano és Gianfranco Franchini tervezte. Az épület tartóoszlopai helyett összeillesztett acélgerendák alkotják a külső vázat. A belső falak mozgathatók, így a kiállítások méreteihez tudják azokat igazítani. Az egész épületben az üveg van túlsúlyban. A színesre festett gáz, víz és fűtéscsövek teljesen láthatóak. A vízvezetékek zöld színűek, a légkondícionáló kék, az elektromos vezetékek sárgák, a mozgólépcsők pedig pirosak. Az épület belsejében annyira sok a természetes fény, tekinve, hogy az egész épület üvegből van, hogy a látogató szinte szabadtéri múzeumban érzi magát.

A Pompidou Központ fő látványossága a Modern Művészetek Nemzeti Múzeuma, mely több mint 40 ezer kortárs műalkotásnak ad otthont. Ezek közül általában egyszerre 800 mű van kiállítva, a XX. század elejétől gyűjtik a műveket. Olyan művészek alkotásait tekinthetjük itt meg, mint Matisse, Chagall és Picasso. Ellenben a 60-as évek pop-art irányzata is helyet kapott a múzeumban, többek között Andy Warhol, César és még sokan mások.

A Pompidou Központ körüli területen sok a látványosság. Pantomin művészek, tűznyelők, zenészek és zsonglőrök adják elő mutatványaikat a téren. Itt található a Stravinsky szökőkút, mely egy sárkány, egy violinkulcs és egy női alak ötvözete. A kompozíció körbe forogva minden irányba lövelli a vizet. A szökőkút mellett állaz Institut de Recherche et Coordination de l’Acoustique et de la Musique, mely a világ vezető kísérleti zenei központja. A Pompidou központtól északra találhatóa Quartier de l’Horloge, vagyis az Óra negyed. Itt található a város legújabb köztéri órája, egy lenyűgöző réz és acél szerkezet a Le Défenseur du Temps, vagyis az idő védelmezője boltív alatt. Az idő védelmezője a nap folyamán óránként megküzd a vadállatok által megszemélyesített elemekkel.

Metró: Rambuteau (11-es metróvonal)