Bastille

A Bastille egy párizsi börtön volt, mely az ostromáról volt nevezetes a francia forradalom kezdetén. Ezt az eseményt később megünnepelték, azóta is ezen a napon, július 14-én tartják a franciák a nemzeti ünnepet.

A Bastille-t V. Károly uralkodása alatt építették. Eredetileg a Saint-Antoine kapu volt, melyet a XIV. században erőddé alakítottak át. XIII. Lajos használta elsőként börtönként az erődöt, ő küldte az első rabot a falak közé. Az erőd szabálytalan négyszög nyolc toronnyal. Hossza 68 méter, szélessége 27 méter volt. Magassága 24 méter és várárok vette körbe. Eredetileg a keleti és nyugati tornyok kapuként funkcionáltak a Saint-Antoine utca fölött. A XV. században ezt lezárták és új városkaput emeltek. A Bastille falai azonos magasságúak voltak a tornyokkal, és ezeket teraszok kötötték össze egymással. Ez védelmi szempontból nagyon praktikus volt, hiszen a katonák gyorsan tudtak közlekedni a falak tetején.

A Bastille-ban általános bűnözőket tartottak fogva. Többek között hamisítókat, sikkasztókat, szélhámosokat, továbbá vallási eretnekeket, főként protestánsokat, továbbá politikai rabokat, akik tiltott dolgokról írtak. Ebben a börtönben voltak magas rangú személyek is, ezért korántsem volt olyan borzasztó hely, mint ahogy a legendák állítják. A börtönnek több híres lakója volt, többek között Voltaire, de Sade márki, Louis René de Rohan érsek és még sokan mások.

A forradalom kitörésekor az emberek a fegyverek és a lőszer miatt ostromolták meg a Bastille-t. A börtön falai között nem voltak politikai foglyok, összesen hét embert őriztek akkor a falak között. A foglyokat nyolcvan veterán katona őrizte, akik már alkalmatlanok voltak a harcra. Ezer forradalmár támadta meg az erődöt, akiket még a király lázadó gárdistái is kiegészítettek, így a Bastille őrsége órákon belül megadta magát. Mindezek ellenére az őrség tagjait kivégezték a kormányzóval együtt és fejüket lándzsára szúrva vonultak végig az utcákon.

A Bastille ostroma nagyon jó lehetőség volt a forradalom dicsőítésére, ezt megragadva Francios Palloy szervezett egy csoportot, mellyel lerombolta a börtön falait. Az egykori erődítmény helyét most Place de la Bastille-nak nevezik és itt található az Opéra Bastille. Az erődítmény egyik tornyának maradványait megtalálták, ezeket visszaállították a parkba, ahol megtekinthető. A járdán mindenhol jelölve van a volt börtön helye.