Ile de la Cité

A Szajna közepén fekvő sziget, Île de la Cité, az a hely, ahol Párizs született. A parsii törzs i. e. 300. körül ezen a szigeten alapította meg a mára metropolisszá nőtt várost. Párizs számos jelképe és műemléke található a város bölcsőjének is nevezett szigeten. A Pont Neuf, Párizs legrégibb kőhídja is ezt a szigetet köti össze a szárazfölddel.

Notre Dame

A sziget keleti felén áll Párizs és az ország egyik jelképe, a Notre Dame. A gótikus stílusban épült katedrális helyén eredetileg pogány szentély állt. Ezt követően előbb Klodvig emeltetett keresztény templomot a szentély helyére, majd ennek helyére egy román kori templom épült. A Miasszonyunk templom (Notre Dame) építése 1163.-ban kezdődött Pierre de Montreuil tervei alapján, és mintegy 200 évig tartott. Az azóta eltelt idő alatt számos temetés, királyi esküvő és ceremónia zajlott a katedrális falai között. Itt található az ország 0 kilométeres köve is.

notre dame

Felépítése és elrendezése mind a középkori építészet jellemzőit mutatja. Három kapuja különbözik egymástól. A baloldali kapu a Szűz kapuja, mely a frigyládát és Szűz Mária megkoronázását ábrázolja. Az Utolsó Ítélet kapuapuján a feltámadottakat láthatjuk, amint lelküket a mérlegre teszik. A harmadik kapu, a Szent Anna kapu, melyen Maurice de Sully képmása is felfedezhető. A templom egyik büszkesége a kereszthajóban található két 13. századi rózsaablak.

Akiknek nincs tériszonyuk azok mindenképpen másszák meg a Notre Dame tornyát. A hosszú sorban állás és a 387 lépcső megmászása után csodálatos élményt nyújt a párizsi panoráma. A katedrális legendás 17. századi harangja, Emmanuel csak állami ünnepeken hallható, egyébként nem kondítják meg. Hangjának tisztasága egy legenda szerint annak köszönhető, hogy készítésekor az olvasztott bronzba Párizs legszebb lányai dobálták be ékszereiket.

Érdemes megnézni a Musée de Notre- Dame de Paris-t is, mely a Notre Dame történetét mutatja be. A múzeumban a katedrális alól kiásott ókori régészeti leletek, egyházművészeti kincsek és egy 4. századi kupa is látható.

Sainte- Chapelle

A Sainte-Chapelle kápolna a Notre Dame-mal szemben áll. A karcsú, égbe nyúló, gótikus épületet az Igazságügyi Palota (Palais de Justice) falai veszik körbe. A kápolna tervezője ugyanaz a Pierre de Montreuil, aki a Notre Dame-ot építette. A 33 nap alatt felépült Sainte- Chapelle-t Szent Lajos építtette, hogy itt őrizzék Jézus töviskoronáját (a töviskorona másolata ma is megtekinthető). Aki körbejárja a felső kápolnát, az 1134 bibliai jelentet csodálhat meg időrendben.

Saint-Chapelle templom

Igazságügyi palota (Palais de Justice) és a Conciergerie

Az Igazságügyi palota valaha a király rezidenciája volt. Az a terem, ahol ma az elsőfokú polgári bíróság kapott helyet, egykor Szent Lajos hálószobája volt. A palota északkeleti szárnyában található a Conciergerie. A komor erőd, melynek falai fölé négy torony magasodik a középkorban börtönként működött. Valaha a királyi palota része volt, majd mikor V. Károly király átköltözött a Hôtel Saint- Pol-ba kulcsok őrét, a Comte des Cierge-t helyezték el itt. Innen származik az épület neve is. A 14. században alakult át az épület börtönné. Itt raboskodott a forradalom után a később kivégzett királyné Marie- Antoinette is. Az épület elején található Óratorony volt Párizs első órája, mely a mai napig is működik. A tornyon belül még sértetlenül állnak a konyha részei.

Palais de Justice Párizs

Mémorial de la Déportation

A sziget keleti felében található emlékmű a náci haláltáborok áldozatainak állít emléket. A börtöncellákra emlékeztető fülkék falaira idézetek és a haláltáborok nevei vannak írva.