Champs-Elysées és a nagy sugárutak

A Palais Royal-tól északra terül el a Grand Boulevards, a kelt-nyugat irányú sugárutak hálózata, melyek építése a 17. században kezdődött. A sugárutakat nappal ellepik a bevásárlók, mivel rengeteg áruházlánc, üzlet és étterem hálózat található itt. Párizs legnagyobb és legelegánsabb sugárútja a Champs-Elysées, melyet Le Nôtre tervezett 1667-ben a Tuileriák kertjének folytatásaként.

Grévin

A Grévin viaszmúzeumban olyan személyek viaszbábjai láthatók, mint Marie Antoinette, Gandhi, Lara Croft vagy a Barthez, a francia válogatott egykori kapusa. A viaszbábok mellett csodás látvány a tükörterem, a rózsafa és márvány faragványok. Ezekért külön is érdemes ide ellátogatni.

Palais Garnier

A Palais Garnier-t, az Opera épületét Charles Garnier tervezte. Belső terében rengeteg az arany és a márvány, lépcsőháza pedig igazi díszszemlévé teszi a nézők bevonulását. Nézőtere öt szintes, és ellepi az arany és a bársony. A mennyezetet Chagall festette ki 1964.-ben. Egy botrány is kapcsolódik az Operaház épületéhez. 1896.-ban az egyik előadáson a 6 tonnás csillár leszakadt, és egyenesen a nézőtérre zuhant.
A belépőjeggyel a könyvtár és a múzeum is megtekinthető, ahol partitúrák, portrék és jelmezek tekinthetők meg.
A szemközti épületben látható (és szagolható) a Parfümmúzeum, ahol a látogatók a parfüm 5 ezer éves történetét követhetik nyomon.

Place Vendôme

A Place Vendôme-ot Párizs egyik legszebb tereként tartják nyilván. A teret 1699.-ben Colbert építtette a Napkirály, XIV. Lajos tiszteletére. A Place Vendôme mértani középpontjában ezért eredetileg XIV. Lajos lovas szobra állt, később ennek a helyére Traianus oszlopának másolatát állították. Jelenleg olyan luxus-ékszerészek és formatervezők üzletei szegélyezik a teret, mint Bulgari, Cartier vagy Dior. Emellett a téren áll a J. P. Morgan Bank és a Ritz Hotel is.

Champs- Elysées

Párizs legnagyobb és legelegánsabb sugárútja a Champs-Elysées, melyet Le Nôtre tervezett 1667-ben a Tuileriák kertjének folytatásaként. Ez a világ legkedveltebb szórakoztató- és pihenőövezete. A ’80-as évekbeli hírnévvesztés után mára ismét régi fényében tündököl. Régi hangulatot árasztó, divatos és elegáns hely.

Diadalív (Arc de Triomphe)

A Diadalív a Champs- Elysée-n áll, eredetileg ez jelezte a sugárút végét. A faragott emlék megépítésére Napóleon adott megbízást, de életében már nem láthatta az elkészült művet, az csak halála után készült el. A mű eredeti rendeltetése a nagy hadsereg dicsőítése volt. 50 méteres magasságával és 47 méteres szélességével korának legnagyobb diadalíve volt. A monumentális építmény 100 ezer tonnát nyom, alapjai pedig 8 méterrel a föld alá nyúlnak. 1920-ban a Diadalív alatt helyezték el az Ismeretlen katona sírját, majd 1923.-ban örökmécsest is gyújtottak tiszteletére. A mécsest minden este fél hétkor újra meggyújtják, s koszorút helyeznek a sírra. A Diadalív kilátóteraszára lifttel lehet feljutni. Fenséges kilátás nyílik innen a városra.

Kis Palota (Petit Palais)

A Kis Palotát a versailles-i Trianon- palota ihlette. Az épületet sokszínű márványburkolat fedi és árkádos park veszi körül. A Kis Palotában kapott otthont a városi díszítő és szépművészeti gyűjtemény. A látogatók görög- római régiségeket, ikonokat, 17-18. századi festményeket, gobelineket, szobrokat és art noveau stílusú bútorokat tekinthetnek meg.

Musée Jacquemart- André

A múzeum gyűjteménye és bútorai a társasági festő, Edouard André feleségének Nélie Jacquemart-nak a tulajdonát képezte. Olyan neves művészek művei láthatók itt, mint Rembrandt, Tiziano, Donatello és Bellini. A gyűjtemény büszkesége Uccello: Szent György a sárkánnyal című műve.

Musée Nissim de Camondo

A múzeum gyűjteményét a lelkes gyűjtő Moise de Camondo hagyta az államra 1935.-ben, fia Nissim emlékére, aki az első világháborúban vesztette életét. A 18. századi műtárgyak között találhatók kárpitok, szőnyegek, porcelánok, bútorok és festmények is. A múzeumnak helyet adó polgárház a Kis Trianon mintájára épült.