Saint-Chapelle

A Saint-Chapelle Párizs leggyönyörűbb temploma, mely a hit és a művészet kiváló ötvözete. Nem mindig sorolják Párizs fő nevezetességei közé, de égszínkék csillagokkal teleszórt mennyezetét, és csodálatos festett üvegablakait mindenképpen látni kell.

A világhírű, gótikus stílusú, 13. századi imahely Párizsban, a Cité-szigeten, a Notre-Dame és a Conciergerie közelében, a Palais de la Justice épületkomplexum udvarán.

A templomot IX. Lajos építtette 1248-ban saját palotájának szomszédságában. Azzal a céllal építtette, hogy otthont adjon olyan értékes relikviáknak, mint a Szent Kereszt egy darabja és a Töviskorona. A király hatalmas összegekért vásárolta meg ezeket az ereklyéket, és azt akarta, hogy a kápolna olyan légies legyen, mint egy ereklyetartó. Az épület öt év alatt készült el.

Saint-Chapelle Párizs

A kápolna kétszintes, ami szokatlan szerkezetű, de a célja megvolt. Az alsó szint, melyet Szűz Máriának szenteltek, a személyzet számára készült. A felső kápolna egy közlekedő segítségével közvetlen kapcsolatban volt a palotával, így onnan egyenesen meg lehetett közelíteni. A felső kápolna teljesen áttetsző, olyan mintha nem lennének falak, csak fénylő üvegablakok és karcsú oszlopok egészen a mennyezetig. Ezt a szerkezetet még jobban kiemeli a magas templomtorony. A tetőn lévő angyal régebben körbeforgott, így annak keresztjét Párizsból mindenhonnan látni lehetett.

1789-ben a forradalom alatt elkezdődött az épület pusztulása. Az ereklyéket a Notre-Dame-ba helyezték át, hogy megóvják azokat. Ettől kezdve a templomot liszt tárolására, később udvari archívumként használták. 1847-ben az épület már roskadozott, nagyon rossz állapotban volt, akkor meghirdették, mint eladó nemzeti vagyont. Ekkor az állam vásárolta meg, és elkezdődtek a helyreállítási munkálatok. Ekkor a templom új tornyot is kapott. 1871-ben a kommün ideje alatt a kommünárok fellocsolták petróleummal, szerencsére nem volt idejük meggyújtani.

Az előzőeket figyelembe véve szinte csodaszámba megy, hogy a Saint-Chapelle még mindig áll és lehetőségünk van megtekinteni ezt a csodálatos épületet. Legfőbb látványossága a templomnak a festett üvegablakok. A biblia képek 1134 jelenetet ábrázolnak a Bibliából. A leghíresebb, mely napnyugtakor csodás látványt nyújt, az a hatalmas rózsaablak, mely az Apokalipszist jeleníti meg 86 színes üvegtáblán. Érdemes derűs időben meglátogatni a templomot, mert a festett üvegablakoknak köszönhetően, ilyenkor a kápolna belsejét vörös, zöld, kék és arany színű fénynyalábok árasztják el, ami csodás élményt nyújt. Varázslatos élmény, a kápolnában gyakran megrendezésre kerülő gyertyafényes kamarakoncert.

Programok és belépőjegyek

Powered by GetYourGuide