Champs-Élysées

Ma már nehéz elhinni, de a Champs-Élysées széles és forgalmas főútvonala valamikor csak kopár mező volt. A területet a XVII. században André de Notre a Tuileriák kertjének kiterjesztéseként parkosította. Sétányai nagyon hosszú időn keresztül igen népszerűek voltak, különösen a XIX. század elején, amikor lovaskocsikkal parádéztak itt a hölgyek és mutogatták ruhatárukat.

Az egyre inkább elszaporodó butikok, gyorséttermek és mozik miatt az egykor a világ egyik legszebb utcájának tartott Champs-Élysées ma már nem olyan varázslatos mint rég, de most is egyedi vonzerő jellemzi.

A Champs-Élysées utcai ünnepségek, nagyszabású parádék és utcabálok helyszíne. I. Napóleon 1810-ben fényűző felvonulást rendezett itt, hogy megünnepelje Mária Lujzával kötött házasságát. Az első világháború után győzelmi parádé színtere is volt a sugárút. Huszonöt évvel később ugyanezt az utat járta be Charles de Gaulle. A Champs-Élysées máig nemzeti ünnepek színtere. Itt ér véget a Tour de France, itt tartják a Bastille ünnepének és a fegyverszünet napjának a megemlékezéseit is.