Tuileriák kertje

A Jardin de Tuileries, azaz a Tuileriák kertje Párizs egyik legrégebbi és leggyönyörűbb közparkja. A park a Szajna jobb partja mentén húzódik és csodás kilátás nyílik innen a Louvre-ra, a Diadalívre, a Concorde térre. Látható innen a folyón túl elhelyezkedő Eiffel torony és az Orsay Múzeum is.

A kertet Medici Katalin alapította a XVI. században. Kedvenc palotája volt a Tuileriák palotája, melyet ezzel a kerttel kívánt díszíteni. A palota a kommün alatt leégett. A palotában nagyszabású bálok és koncertek voltak, itt ismertették meg a francia udvart a firenzei lovaskocsi-divattal is.

A XVII. században XIV. Lajos építésze, André le Notre a kertet átalakította valódi francia kertté. Így lett a kert szimmetrikus, szabályos, szobrokkal díszített park. Le Notre tervei szerint egy hosszú, egyenes ösvény szeli át a parkot, mely a palotából indul és nyugat felé vezet ki a parkból. Később ebből az ösvényből lett a Champs-Élysées és a Diadalmenetek útjának első szakasza.

Le Notre kertjeit nyitották meg legelőször a nyilvánosság előtt, és azonnal sikert aratott. Mindenki aki számított, itt találkozott egymással. A párizsi közparkok hamarosan egész Európában példaértékűvé váltak. A park nyugati végében található egy nyolcszögletű tó, ahol régimódi játékhajók bérelhetők, ezeket lehet úsztatni. Időszakonként működik az óriáskerék, aminek a tetejéről páratlan kilátás nyílik. Az egykori teniszpályán építette Jeu de Paume a Nemzeti Galériát, mely otthont adott az impresszionista gyűjteménynek. Mára ez már átköltözött az Orsay Múzeumba, azóta itt időszakos kiállítások vannak, főként kortárs képzőművészek alkotásai részére. A folyó felőli oldalon találhatjuk az Orangerie Múzeumot, mely impresszionista műveknek ad otthont. Itt láthatjuk többek között Monet Tavirózsák sorozatát. A park rejtett kincsei közé tartoznak az ösvények mellett álló bronz szobrok, melyek Aristide Maillol, XX. századi szobrász alkotásai.

A kertet a Louvre irányából vagy a place de la Concorde felől, az arany kapukon keresztül érdemes megközelíteni. A kaput 1719 óta a Marly-i lovak másolatai őrzik. Az eredeti szobrokat a Louvre-ban tekinthetjük meg.

Ez is érdekelhet