Párizs: a divat fővárosa

Stílus, egyediség, különlegesség. A párizsi emberek úgy öltözködnek és úgy néznek ki, ahogy akarnak, ahogy épp kedvük tartja. Szabadnak érzik magukat, szabadon döntenek az öltözködés terén is. Nem csoda, hogy már majdnem 250 éve diktálják a divatot. Ha végigmegyünk egy párizsi utcán, minden emberről azonnal megállapíthatjuk, hogy helyi lakos-e, vagy csak látogató. Ezt pedig nem csak a ruházatából szűrhetjük le, hanem mindenből. A különböző társadalmi rétegekhez tartozó emberek nem különböztethetők meg egymástól csak az öltözetük alapján. Stílusosan elegánsak, sportosak vagy hétköznapiak, de közben mindenkitől tudnak különbözni, ha akár ruhájukat, frizurájukat vagy valamely kiegészítőjüket nézzük, legyen az táska, cipő, kendő, öv, bizsu vagy hajdísz. Ezt például a más városokból érkezők csak irigyelni tudják, utánozni kevésbé. Állítólag ehhez Párizsba kell születni.

Akinek a városlátogatása fontos részét képezi a vásárlás, annak ajánlott januárban vagy júliusban utaznia Párizsba, ugyanis ilyenkor vannak a legnagyobb leárazások. Ilyenkor mindenhol a soldes feliratú T-shirt-tel díszített kirakatbabákkal, vagy ugyanilyen felíratú plakátokkal lehet összefutni a városban. Erre külön létezik egy vásárlási mód, amit soldes-kultúrának neveznek. Fontos, hogy melyik napszakban próbáljuk felkeresni az üzleteket, ugyanis a déli órákban nagyobb esély van a tömeg és a pénztári sorok elkerülésére. A francia nők legtöbbször szabad napot vesznek ki, hogy kihasználják a délelőtti órákat, megelőzve ezzel a délutáni és koraesti rohamokat.

Párizsban minden vezető világmárka megtalálható. Ha egy márkának nincs üzlete a francia fővárosban, az nem is világmárka. Nem egy láncnak több üzlete is van Párizsban, beleértve a nem kifejezetten csak ruhával foglalkozó világmárkákat is. A divat szerelmesei Christian Lacroix-tól Versace-n és Christian Dior-on, Cavalli-n és Gucci-n, Lacoste-on és Ralph Lauren-en át egészen Hermes-ig és Hugo Boss-ig válogathatnak a több mint 17 500 bolt közül. Ezekben az üzletekben az áraknak csak a csillagos ég szab határt. De mivel nekünk, turistáknak a pénztárcánk is, érdemes felkeresni a fiatalok körében közkedvelt és jóval alacsonyabb árkategóriájú Zara, H&M, Peek&Cloppenburg, Pull&Bear vagy Massimo Dutti márkákat árusító boltokat is, amik kivétel nélkül szintén megtalálhatók Párizsban.

Ez is érdekelhet